U trendu

Indeksi na Vol Stritu ruše rekorde

NJUJORK – Indeksi NJujorške berze S&P 500 i Dau DŽons skočili su danas do novih rekordnih vrednosti, jer su izveštaji o snažnom rastu maloprodaje u SAD u martu i o dobrim poslovnim rezultatima kompanija, uključujući Benk ov Amerika i fond BlekRok, pojačali nade u brži ekonomski oporavak.

Industrijski indeks Dau DŽons je porastao za 57,64 poena ili 0,17 posto, na 33.788,53 poena, na otvaranju trgovanja, izveštava Rojters.

Opšti indeks S&P 500 je, nakon zvona koje je oglasilo zvaničan početak trgovanja, ojačao za 15,10 poena ili 0,37 procenata, na 4.139,76 poena, dok je tehnološki Nasdak Kompozit registrovao rast od 125,39 poena, odnosno 0,90 odsto, na 13.983,23 boda.

Američko Ministartvo trgovine je saopštilo danas da je promet u trgovina na malo porastao, prema sezonski prilagođenim podacima, za 9,8 posto u martu, nakon pada od oko 3,0 procenta prethodnog meseca, prenela je agencija AP.

To je najveći rast maloprodaje u SAD od maja 2020. godine, kada su prodavnice ponovo bile otvorene nakon zatvaranja na početku pandemije, a takođe je i znatno iznad 5,5 procenata koliko su prognozirali analitičari sa Vol Strita.

Današnji izveštaj ministarstva, koji pokriva oko jedne trećine ukupne potrošnje stanovništa, najnoviji je znak da se ekonomska aktivnost u SAD poboljšava usled ubrzavanja vakcinacije, popuštanja mera ograničenja za preduzeća i spremnosti sve većeg broja ljudi da ponovo idu u prodavnice i restorane, navodi AP.

Američki poslodavci su, podseća se u informaciji, otvorili u martu 916.000 novih radnih mesta, najviše od avgusta 2020, a i poverenje potrošača u SAD-u je poraslo prošlog meseca na najviši nivo u poslednjih godinu dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.