U trendu

Ministar privrede Srbije s delegacijom MMF o privatizaciji državnih preduzeća

Ministar privrede Srbije Goran Knežević razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) o privatizaciji preostalih državnih preduzeća i o poslovanju javnih preduzeća.

Knežević je rekao da privatizacija 11 strateških preduzeća ide „predvidjenom dinamikom“, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Naveo je i da se paralelno rešavaju imovinsko-pravnih odnosi, dugovanja i poslovanje tih preduzeća, a da je najvažnije da ona više nisu na teretu budžeta i da „postoji nedvosmislena politička volja da se pitanje privatizacije reši“.

Knežević olekuje da će za većinu strateških preduzeća javni pozivi za privatizaciju biti raspisani najesen.

Ministar je rekao da javna preduzeća, u odnosu na period od pre dve godine kada su imala gubitke, posluju znatno bolje i da su 2016. imala neto dobit od 70 miliona evra.

„Zajedno sa Svetskom bankom, radi se na uvodjenju koorporativnog upravljanja što je od suštinske važnosti za stabilnost i za brži privredni rast“, rekao je Knežević.

Istakao je da su podsticaji investicijama i podrška malim i srednjim preduzećima dali veoma dobre rezultate i da će se to nastaviti.

„Zahvaljujući podsticajima u 2016. omogućili smo otvaranje oko 20.000 novih radnih mesta. U prošloj godini osnovano je 17.000 malih i srednjih preduzeća više, zaposleno je 30.000 novih radnika, a profit im je veći za 70 odsto“, rekao je Knežević.

On je upoznao delegaciju MMF sa aktivnostima na pripremi zakona koji će unaprediti uslove poslovanja što će, kako on očekuje, biti u skupštinskoj proceduri do kraja ove godine.ž

Misija MMF-a, koju predvodi Džejm Ruf, boravi u Beogradu od 22. juna do 5. jula povodom sedmog razmatranja rezultata u sprovodjenju stendbaj aranžmana Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.