U trendu

Privredni rast Francuske 3,0 posto u trećem kvartalu

PARIZ – Francuski bruto domaći proizvod (BDP) je porastao 3,0 posto u trećem kvartalu 2021. i nadmašio tržišne prognoze, zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji i ekspanziji izvoza, prema premilinarnim podacima Nacionalne statističke službe INSEE objavljenim danas.

U anketi agencije Rojters, 24 analitičara su predviđala rast druge najveće evropske ekonomije od 2,1 odsto.

Ministar finansija Bruno Le Mer je izjavio za radio Frans info da je reč o „izuzetnom rezultatu“ koji pokazuje da se ekonomija kreće u pravom smeru.

Prema saopštenju INSEE, rast u trećem kvartalu znači da je francuska ekonomija blizu dostizanja nivoa pre izbijanja pandemije kovid-19.

Analitičari investicione banke ING ocenili su podatak o rastu BDP-a u trećem kvartalu kao „odličnu vest“, ali su upozorili da bi on mogao da predstavlja maksimum u ovoj i idućoj godini, pošto se globalna ekonomija bori s inflatornim pritiscima i problemima u lancu snabdevanja.

„Nivo rasta u trećem kvartalu je verovatno najveći koji ćemo videti u Francuskoj 2021. i 2022. godine Dostignut je vrhunac i od sada će ekonomski rast početi da usporava“, napisali su oni u analizi.

INSEE je prognozirao da će francuski BDP zabeležiti rast od 6,25 procenata u 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.