Milićev: Najveća kazna mi je što je nastradao Luka

Marko Milićev izjavio je danas pred Apelacionim sudom da je njegova najveća kazna to što je Luka Jovanović poginuo na Brankovom mostu od njegovog vozila u julu 2014. godine, a njegova odbrana je tražila da se ukine prvostepena presuda kojom je osuđen na četiri i po godine zatvora i ponovi suđenje.

Govoreći na žalbenoj sednici suda, Milićev je rekao da je već dve godine razapet u medijima, takođe tvrdeći da Jovanovićeva smrt nije bila samo njegov propust, s obzirom da je pokojni gurao pokvarenu „ladu“ sa drugarima preko mosta bez ikakve signalizacije.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila „lada“ i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo „mini kantrimen“ koji je vozio Marko Milićev. On se nije zaustavio već je produžio i sakrio vozilo.

Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru.

Na današnju sednicu Apelacionog suda za razmatranje žalbi nije došao kum Milićeva optuženi Bratislav Vesović osuđen na godinu dana zatvora, dok taksista Saša Janković nije uložio žalbu pa se nije ni javljao za reč.

Branioci optuženih tražili su da se prvostepena presuda ukine i naloži novo suđenje.

Tužilaštvo žalbom traži da se presuda ukine i suđenje ponovi ili da se preinači posebno u pogledu krivične sankcije, jer je za Milićeva tražilo 10 godina zatvora, imajući u vidu težinu krivčnog dela, da je ostale optužene u tom predmetu instruirao kako da se ponašaju nakon incidenta, kao i da je više puta osuđivan za druga krivična dela.

Inače prema zakonu, Apelacioni sud može presudu da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži da se suđenje ponovi.

Milićev (36) je prošle godine osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. godine svojim vozilom „mini kantrimen“ usmrtio Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Vesović osuđen na godinu dana zatvora jer je krio Milićeva nakon incidenta, kao i jer mu je pomogao da sakrije „kantrimena“, a vozač „Pink Taksija“ Saša Janković na uslovnu kaznu od sedam meseci zatvora, s rokom provere od dve godine, jer nije prijavio da je došlo do udesa iako je, prema optužnici, video da je „kantrimen“ oštećen.

Milićev je osuđen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“, a optužnicom se tereti da je kobne noći u pijanom stanju vozio neprilagođenom brzinom i nakon incidenta nije stao da vidi šta se dogodilo.

On se nalazi u pritvoru od deportacije iz Kine u septembru 2014. godine.

Ovaj slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju krajem leta 2014. godine, s obzirom da je Milićev nakon incidenta bio u bekstvu, a mesec dana kasnije je uhapšen u Kini i u kratkom roku je izručen Srbiji.

Tokom ovog procesa, sporan je bio i auto kojim je izvršeno krivično delo, s obizirom da nikada nije pronađen, a sumnja se da je rastavljen na komade i da nije bio regularan.

Sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu je sredinom septembra 2014. godine doneo presude kojima je petoro Milićevih prijatelja, koji su kobne večeri bili sa njim u autu, osudio na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom uz priznanje krivičnog dela.

Tamara Bogdanović je osuđena na 10 meseci kućnog zatvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na četiri meseca, a Nikola Lepen i Dana Manevski na po šest meseci kućnog zatvora.

(Tanjug)

Napišite komentar