U trendu

Na sudjenju Lazareviću o prisluškivanim razgovorima

Sudjenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću za odavanje poverljivih podataka nastavljeno je danas, uvidom u naredbe i zahteve o prisluškivanju razgovora optuženih.

U Specijalnom sudu u Beogradu izvršen je uvid u zahteve policije i naredbe istražnog sudije o „nadzoru i snimanju telefonskih razgovora i komunikacije drugim tehničkim sredstvima“, kao i o optičkom snimanju nekih od optuženih.

Lazareviću, nekadašnje šefu kabineta tadašnjeg ministra policije Ivici Dačiću, sudi se u objedinjenom postupku u kome su optuženi i nekadašnji rukovodilac u Ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović koji je u bekstvu.

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Lazarević je 2008. i 2009. kao pripadnik organizovane kriminalne grupe optuženog narko dilera Darka Šarića u više navrata odavao „naročito poverljive podatke“ koji predstavljaju službenu tajnu o sprovodjenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku, koji je bio u toku.

Odbrana optuženih je insisitirala da se radi o nezakonitom prisluškivanju čiji sadržaj ne može biti upotrebljena kao dokaz i zatražili od suda da se sadržaj tih razgovora ne preslušava na sudu. Advokati optuženih smatraju i da se tonski zapisi ne mogu upotrebljavati kao dokaz, jer na mnogim naredbama o prisluškivanju nema pečata suda, a ukazali su i na mogućnost političke pozadine u procesu.

Pravni zastupnik Lazarevića, advokat Veran Zečera, rekao je i da je nezakonito prisluškivan jedan od Radulovićevih telefonskih brojeva „koje je koristio za razgovore s članovima porodice, prijateljima pa i Ivicom Dačićem“.

On je rekao i da je istražni sudija, na osnovu „gole tvrdnje“ policije, doneo tu odluku i da je ona nezakonito trajala 12 meseci.

Zamenik tužioca Saša Ivanić ostao je pri tvrdnji da su dokazi zakonito izvedeni.

Sudjenje je počelo 5. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu, iz šestog pokušaja. Na prethodnom ročištu, 25. novembra, Lazarevićeva odbrana je osporavala zakonitost načina na koji su prikupljeni dokazi tužilaštva, koje je ostalo pri stavu da je sve uradjeno u skladu sa zakonom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.