U trendu

CRTA: Ministarstvo uprave Srbije najotvorenije u regionu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije danas je saopštilo da, po rezultatima istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), ima najviši indeks otvorenosti od svih ministarstava u regionu.

Taj indeks iznosi 81 odsto, a istraživanje „Regionalni indeks otvorenosti“ je sprovedeno krajem 2016. godine.

Regionalni indeks otvorenosti zsniva se na merenju četiri parametra: transparentnost, pristupačnost, integritet i efektivnost. U ukupnom rezultatu, on pokazuje stepen otvorenosti zemalja Zapadnog Balkana prema gradjanima i društvu.

Transparentnost je dostupnost i objavljivanje organizacionih informacija, informacija o budžetu i javnim nabavkama gde je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije ocenjeno indeksom 75 odsto, pri čemu je najveća transparentnost u objavljivanju organizacionih informacija – 84 odsto.

Princip pristupačnosti odnosi se na poštovanje procedura za slobodan pristup informacijama i poboljšanje dostupnosti informacija kroz mehanizam javnih rasprava i jačanje interakcije s gradjanima. U toj oblasti je ukupan indeks Ministarstva uprave Srbije 89 odsto, a najbolji rezultat od 100 odsto ostvaren je u interakciji s gradjanima i organizovanju i sprovodjenju javnih rasprava.

Istaknuto je da to ministarstvo prepoznaje važnost društvenih mreža kao sredstva komunikacije i da društvene mreže čine sastavni deo ukupnog sistema informisanja.
 
Kriterijum integriteta obuhvata mehanizme za prevenciju korupcije, sprovodjenje etičkih kodeksa i regulaciju lobiranja i tu je indeks Ministarstva uprave Srbije čak svih 100 odsto.

U oblasti monitoringa i evaluacije politika koje sprovode institucije (princip efektivnosti) Ministarstvo uprave Srbije je ostvarilo ukupan učinak od 85 odsto jer u potpunosti i redovno meri efekte primene sprovedenih politika i programa javnih politika.

Istraživanje „Regionalni indeks otvorenosti“ je sprovedeno i u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, a Srbija je na drugom mestu po ukupnom indeksu otvorenosti ministarstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.