U trendu

Novosti:Još nepoznati motivi napada na Petkovića

ZAGREB – Radoje Petković (63), potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinski preduzetnik, koji je brutalno pretučen 24. aprila ispred jednog kafića u Viškovu još uvek je u životnoj opasnosti, a motivi ovog napada još nisu saopšteni.

Riječka policija kao napadača je identificirala Iliju Glavića (48), kojeg Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci sumnjiči za krivično delo nanošenja posebno teške telesne povrede.

Sudija istrage na Županijskom sudu u Rijeci Ksenija Zorc Glaviću je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uticaja na svedoke.

Petković je nakon kratke prepirke sa Glavićem u lokalu krenuo prema svom automobilu.

Glavić ga je sustigao na parkingu i brutalno napao. Na snimcima nadzorne kamere vidi se da Glavić nije odustajao od udaraca čak ni kada je Petković izgubio svest i pao na tlo.

Hrvatski portal Novosti piše da su pripadnici srpske zajednice zgroženi ovim napadom na sunarodnjaka koji je bio izuzetno aktivan.

Mirko Torbica, predsednik VSNM-a Kastva, ističe da je Petković povučen čovek.

„Radoje je izuzetna osoba. Nikada nije bio agresivan ni provokator. Svim ljudima je pomagao, bez obzira na nacionalnost“, kaže Torbica.

Policijska uprava nema odgovor o motivima ovog napada.

„Moguće da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, verojatno napadač ne bi bio ni identificiran“, ističe Milan Eraković, pravni savetnik SNV-a u Rijeci.

Osumnjičeni za napad Ilija Glavić, rodom iz sela kraj Bosanskog Broda, poznat je tužilaštvima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

„Na osnovu izjava svedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužilaštvu BiH. Sumnjiči se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu“, potvrdio je Marko Grabovac, predsedavajući Savetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.