U trendu

Plenković na samitu NATO u London umesto Kitarović

ZAGREB – Na samitu na vrhu lidera zemalja saveznica NATO, 3. i 4. decembra u Londonu, Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković, a ne, kao što je dosad bio običaj, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, piše zagrebački Večernji list.

Londonski sastanak na vrhu je, navodi se, najpre zamišljen kao svečano okupljanje povodom 70. godisnjice osnivanja Alijanse, ali geopolitički ulozi i očekivanja od tog sastanka dramatično su se povećali nakon izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO u stanju “moždane smrti”.

List piše da je ovog puta Grabar-Kitarović procenila da su datumi održavanja samita u Londonu previše blizu očekivanog datuma održavanja predsedničkih izbora i očekivanog roka za predaju kandidatura i da bi bilo bolje da ne napusta Hrvatsku.

Večernji piše da Makronova tvrdnja o “moždanoj smrti” NATO-a ne prestaje da izaziva reakcije i komentariše se na svakom mogućem sastanku evropskih zvaničnika kojima su diplomatija ili odbrana u opisu posla.

Komentarisala se pretkla dva dana u Briselu, gde su se u Savetu EU okupili ministri spoljnih poslova u ponedeljak i ministri odbrane juče.

„NATO je najveći, najsnažniji vojnopolitički savez i mi ni u kom slučaju ne sumnjamo u relevantnost NATO-a“, rekao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

Inače, zajedno s ministrima odbrane Austrije, Mađarske i Slovenije, Krstičević je potpisao sporazum o projektu hemijskog, biološkog i radiološkog nadzora (CBRN), što je šesti projekt u kojem Hrvatska učestvuje u okviru PESCO-a, nedavno uspostavljene Stalne strukturne saradnje država članica EU na području odbrane.

Ideja toga projekta je razvoj senzorske mreže, sastavljene od bespilotnih letelica i kopnenih vozila bez vozača, pomoću koje će se prikupljati podaci i reagovati u slučaju nuklearnih, bioloških i hemijskih pretnji.

Večernji piše da je upravo PESCO primer pretvaranja EU u odbrambenu uniju, što ima na umu francuski predsednik Macron kad traži veću posvećenost evropskih država na zajedničku evropsku odbranu, bez isključivog oslanjanja na SAD.

Podseća se da je Makron juče, u govoru na Pariskom mirovnom forumu, branio svoju dijagnozu NATO-a od “licemera” koji se zgražaju nad njegovom tvrdnjom o “moždanoj smrti” vojnog saveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.