U trendu

Neprihvatljivo je formiranje vojske Kosova

Formiranje Vojske Kosova je neprihvatljivo, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da su ne samo Srbi protiv toga, nego i međunarodna zajednica, te da je Srbija i NATO-u i Evropskoj uniji jasno stavila do znanja da je to neprihvatljivo.

„Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244. Jedine oružane snage na KiM mogu da budu Kfor, nikakve druge“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Kaže da postoje zemlje koje su bilateralno priznale Kosovo i koje podržavaju takve zahteve.

„Mi smo to jasno stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU da je za nas to neprihvatljivo. U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova tada stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu da dolaze na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi, bez saglasnosti Kfora“, rekao je Dačić.

Srbi, kaže, sigurno neće glasati za formiranje vojske Kosova, navodeći da bi to bio faktor dalje nestabilnosti.

„Policija i vojska treba da odražavaju strukturu stanovništva. Ako postoje policijske snage na Kosovu, gde su policijske snage gde su Srbi učestvovali? Koliko ima Srba koji su u specijalnim snagama“, naveo je Dačić odgovarajući na pitanje o izjavi kosovskog predsednika Hašima Tačija da treba učiniti poslednji napor da se predstavnici Srpske liste ubede da podrže formiranje vojske Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.