U trendu

Vašington i Brisel ljuti na Tačija, razmišljaju da mu okrenu leđa?

Potezi kosovskog predsednika Hašima Tačija oko formiranja kosovske vojske izazvali su veliko razočaranje ne samo među zapadnim ambasadorima u Prištini, već i u zapadnim prestonicama, uključujući i Vašington i Brisel, ocenio je zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo da su američki zvaničnici u NATO ljuti zbog inicijative Tačija za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku na osnovu zakona, bez saglasnosti američkih i NATO saveznika, prenosi RTS pozivajući se na prištinski „Koha ditore“.

Tači je u petak najavio da će podneti ostavku na mesto predsednika ako Skupština ne glasa za zakon za transformaciju KBS-a u vojsku.

Predsedništvo skupštine je Tačijev predlog zakona prosledilo vladi koja je saopštila da u formiranju vojske neće postupati mimo ustava Kosova i bez dogovora sa glavnim međunarodnim saveznicima.

Kako se navodi u tekstu, Tači je pod velikim međunarodnim pritiskom zbog pokrenute inicijative koju je oberučke prihvatio predsednik skupštine Kadri Veselji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.