U trendu

Čude se Švajcarci: Otkud Haradinaju toliko bogatstvo

Švajcarski list Noje cirher cajtung objavio je tekst u kojem piše o baškarenju kosovskog premijera za doček Nove godine uz dilemu: odakle njemu toliki novac?

„Nemoguće je sakriti se od političkih protivnika na Kosovu. To su pre deset godina iskusili svedoci koji su hteli da svedoče protiv Ramuša Haradinaja, a onda zaćutali. Haradinaj je dvaput oslobođen optužbi za ratne zločine i danas je premijer zemlje. No sada je morao sam da shvati da je i dalje teško sačuvati tajne u ovom isprepletanom društvu velikih porodica“, piše Noje cirher cajtung u osvrtu na „misteriozno bogatstvo bivšeg gospodara rata“, prenosi Dojče vele.

Haradinaj je naime tiho proslavio Novu godinu sa suprugom, troje dece i nećakom u Švajcarskoj – ni manje ni više nego u hotelu Karlton u Sankt Moricu.

„Povezanost sa Švajcarskom on deli sa mnogim bivšim kadrovima gerilske trupe OVK. Pre nego što je u ratu 1998/99. postao ratni vođa regiona Dukađin, radio je u Romandiji kao izbacivač u noćnom klubu. Švajcarska je dakle logičan izbor za odmor“, piše list.

„Ali otkud Sankt Moric i otkud Karlton, pita se istraživački portal Insajderi. Za jednu noć u 160 kvadrata carskog apartmana, koji je Haradinaj navodno rezervisao, mora da se izbroji oko 5.000 franaka. Zajedno sa novogodišnjom večerom i drugim udobnostima je desetodnevni odmor navodno stajao oko 80.000 franaka. Portal prenosi da se tačan iznos ne može dati jer hotel ne daje podatke. I kabinet premijera ćuti. Tamo kažu da se radi o privatnim izdacima sa kojima država nema ništa.“

Ciriški list podseća da je Haradinaj nedavno sebi podigao platu – tada je objasnio da ima troškove odevanja u skladu sa funkcijom – te da je sada najplaćeniji premijer regiona. „Ali i sa takvom zaradom je teško platiti odmor u Sankt Moricu. Kao što rekosmo, na Kosovu je skoro nemoguće imati tajnu. Nerešena ostaje samo misterija otkud bogatstvo ljudima poput Ramuša Haradinaja.“, zaključuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)