U trendu

Duterte obišao kineske vojne brodove na ostrvu Mindanao

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte obišao je danas kineske vojne brodove usidrene u njegovom rodnom gradu Davao na ostrvu Mindanao, dan nakon što je izdao saopštenje u ime ASEAN-a u kojem se izražava blag stav u pogledu ekspanzionizma Kine i izgradnje ostrva u Južnom kineskom moru.

Duterte je, obilazeći kineske brodove, ušao u raketni razarač „Čang Čun“ koji je sa još dva broda juče pristao u Davau radi trodnevne prijateljske posete, prenosi AFP, uz ocenu da to baca novo svetlo na brzo otopljenje odnosa između Filipina i Kine uprkos njihovim rivalskim zahtevima u Južnom kineskom moru.

U Davau će biti održane „igre dobre volje“ između kineskih mornara i njihovih filipinskih kolega, saopštila je filipinska mornarica.

Posetu kineskih brodova Davau, a ne Manili, mnogi vide kao lični gest kontroverznog filipinskog predsednika, a filipinska mornarica je saopštila da je to prvi put da su brodovi kineske mornarice pristali na Filipinima od 2010. godine.

U saopštenju koje je juče izdao kao predsedavajući Asocijacije zemlja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili, Duterte je tek usput primetio da su „neki lideri izrazili zabrinutost zbog nedavnog razvoja događaja u toj oblasti“.

Duterte, izabran prošle godine za predsednika, promenio je spoljnu politiku umanjujući značaj teritorijalnog spora između njegove zemlje i Kine zbog velikih delova Južnog kineskog mora, a težeći zauzvrat većoj ekonomskoj pomoći i investicijama.

Filipinska opozicija, međutim, tvrdi da „nije reč o nezavisnoj spoljnoj politici, već o prodaji Filipina i kapitulaciji pred Kinom“, napominje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.