U trendu

Kineski avion doleteo blizu ostrva pod kontrolom Tajvana

TAJPEJ – Mali kineski civilni avion je ranije ovog meseca doleteo veoma blizu jednog udaljenog ostrva pod kontrolom Tajvana u blizini kineske obale, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Tajvana.

Kineska letelica je 5. februara letela u neposrednoj blizini Dongjina, dela arhipelaga Macu kod obala kineske provincije Fuđen, navodi se u saopštenju ministarstva Tajvana, a prenosi agencija Rojters.

Pošto prethodno nije identifikovalo letelicu, ministarstvo je navelo da je potvrdilo da je to bio kineski civilni avion Y-12, laki dvomotorni avion.

“O incidentu u Dongjinu smo doneli preliminarnu procenu i ne možemo isključiti mogućnost da oni koriste civilne avione da testiraju odgovore naše vojske”, izjavio je portparol ministarstva Tajvana Ši Šun-ven.

Kako je dodao, vojska će preduzeti odgovarajuće akcije bez izazivanja manjeg incidenta koji bi pokrenuo rat.
Ministarstvo je saopštilo da je letelica ušla u tajvansku “zonu odbrambenih reakcija“, ali da nije ušla na tajvansku teritoriju u Macuu.

Tajvan, na koji Kina tvrdi da polaže pravo, žalio se u poslednje dve godine na više kineskih vojnih aktivnosti u njegovoj blizini, odnosno uglavnom na kineske vazdušne snage koje lete u zoni protivvazdušne odbrane Tajvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.