U trendu

Što je dosta – dosta je: Stvari moraju da se promene na četiri načina

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej oštro je osudila terorističke sinoćnji napad u Londonu i nedavni u Mančesteru, rekavši da ih povezuje zla ideologija a da stvari moraju da se promene i to na četiri važna načina.

„Što je dosta – dosta je“ rekla je Mej i naglasila da su neophodne snažnije mere u vreme kada „terorizam rađa terorizam“, a napadači kopiraju jedni druge.

Kao prvo ona je navela da, iako skorašnji napadi nisu međusobno povezani, njih povezuje „zla ideologija“ po kojoj zapadne vrednosti nisu kompatibilne sa islamom.

„Ona će jedino biti poražena kada umove ljudi pomerimo dalje od ovog nasilja i objasnimo im da su naše vrednosti – pluralističke, britanske vrednosti – više od bilo čega što im nude propovednici mrženje i oni koji je podržavaju“, rekla je predsednica britanske vlade.

Po njoj, drugi zadatak vlasti u Londonu je da „ovoj ideologiji ne omogući bezbedan prostor za reprodukovanje“ i da „smanji rizik ekstremizma putem interneta“, dok je pod trećom tačkom navela da vlada „ne sme da zaboravi na bezbedni prostor (ove ideologije) koji i dalje postoji u realnom svetu“.

„Da, to znači preduzeti vojnu akciju za uništenje Islamske države u Iraku i Siriji. Ali, to takođe znači i preduzimanje akcije ovde kod kuće“, istakla je ona.

Kao četvrti način borbe protiv ove ideologije britanska premijerka je navela „revidiranje robusne antitetorističke strategije kako bi se osiguralo da policija i bezbednosne službe imaju sva neophodna ovlascćenja“.

„I moramo da produžimo zatvorske kazne za krivična dela povezana sa terorizmom, čak i za naizgled manje ozbiljne prekršaje, to je ono što ćemo da učinimo“, naglasila je ona dodavši da su „britanske vlasti su od marta sprečile pet ozbiljnih zavera za izvođenje terorističkog napada“.

Britanska premijerka je poručila da će nakon današnje obustave nacionalne predizborne kampanje, ona „u potpunosti biti nastavljena sutra“.

„I parlamentarni izbori će biti održani kao što je planirano u četvrtak“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.