U trendu

Asteroid dugačak kilometar proleteće pored Zemlje 15. februara (video)

Asteroid dugačak oko jedan kilometar približiće se našoj planeti 15. februara.

Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija prati Asteroid 2002 PZ39, koji juri prema Zemlji brzinom većom od 57.240 kilometara na sat i smatra da je potencijalno katastrofalan, prenosi „Daily Express“ pozivajući se na NASA-u. Svemirska stena, za koju se procenjuje da je široka između 440 i 990 metara, trebalo bi da 15. januara oko 11:05 sati po srednjoevropskom vremenu približiti našoj planeti.

– Ako bi kameniti meteoroit veći od 25 metara, ali manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, verovatno bi prouzrokovao lokalnu štetu na području udara. Sve veće od jednog do dva kilometra moglo bi da ima globalne efekte – navela je NASA, a prenosi agencija.

Očekuje se da će džinovska stena proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 5,77 miliona kilometara.

– S obzirom na to da njihovi orbitalni putevi često presecaju Zemlju, u prošlosti su se događali sudari sa objektima blizu Zemlje i trebalo bi da smo otvoreni za mogućnosti budućih sudara. Treba uložiti napore za otkrivanje i proučavanje ovih objekata, za karakterizaciju njihovih veličina, sastava i struktura i praćenje budućih putanja – izjavili su ranije u Agenciji NASA.