U trendu

Predsednički izbori u Hrvatskoj: Otvorena birališta, izbore prati 24.000 posmatrača

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za predsedničke izbore na kojima oko 3,9 miliona gradjana s pravom glasa bira izmedju 11 kandidata od kojih, prema predizbornim anketama, čak troje ima šansu za ulazak u drugi krug.

Birališta su otvorena u sedam časova, a zatvaraju se u 19 časova, kada se završava i izborna tišina.

Pravo glasa ima oko 3,9 miliona birača, od kojih 3,7 miliona s prebivalištem u Hrvatskoj i oko 177.000 aktivno registrovanih u inostranstvu, najviše u susednoj BiH, njih 93.000.

U Srbiji je nešto manje od 30.000 birača, a u Nemačkoj oko 29.000.

U Hrvatskoj je 6.409 biračkih mesta, a u inostranstvu 124 i to u 47 država, najviše u BiH – 44. U Nemačkoj će biti otvoreno 17 mesta u diplomatsko-konzularnim predstavnišvima širom zemlje, a u Srbiji dva – u Beogradu i Subotici.

Tamo mogu da glasaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i aktivno su se registrovali ili imaju hrvatske lične karte s upisanim prebivalištem u inostranstvu na osnovu kojih su automatski registrovani za glasanje. U inostranstvu mogu da glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako imaju potvrdu za glasanje van mesta prebivališta.

Izbore prati rekordan broj posmatrača, više od 24.000.

Po zatvaranju birališta u 19 časova očekuju se i prve izlazne ankete, dok će Državna izborna komisija od 20 časova početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora i oni će biti ažurirani svakih deset minuta.

Prethodno će tokom dana dva puta biti objavljeni podaci o izlaznosti na birališta i eventualnim nepravilnostima, u 12 i 17 časova.

Prema predizbornim anketama, novi predsednik koji se bira na petogodišnji mandat neće biti izabran u prvom krugu, jer ni jedan od kandidata ne može da osvoji 50 odsto plus jedan glas izašlih na birališta.

Poslednje ankete govore da će se tesna borba za ulazak u drugi krug, 5. januara, voditi izmedju aktuene predsednice i kandidatkinje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) i bivšeg premijera vlade levog centra, Zorana Milanovića.

Na trećem mestu je kandidat desnice, popularni pevač Miroslav Škoro, kojem ankete takodje daju šanse za ulazak u drugi krug.

Poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović tada je kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predvidjale pobedu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.