U trendu

Šekjerinska: Odlaganje evropskih integracija može biti štetno

SKOPLJE – Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Sekjerinska smatra da svako odlaganje evropskih integracija može da našteti tom procesu i dodatno zakomplikuje situaciju.

„Racionalno govoreći, par meseci nisu ništa u odnosu na brojne godine koje smo čekali, ali mi smo shvatili da je najteže kada dođe do odlaganja, jer se pojavljuju nove opasnije okolnosti“, rekla je Šekjerinska u razgovoru za portal Juropian vestern balkans.

Ona je navela da „nikada ne ostavljajte za sutra ono što možete da uradite danas“ i ocenila da je „njena zemlja ranjiva kao deca“.

„Imajući u vidu snažan doprinos Nemačke u našim procesima, mi zaista očekujem da će ona ostati zainteresovana da ulaže u stabilnost Balkana“, istakla je ona, podsetivši da se ne pregovora o ulasku u Evropsku uniju, već tek o procesu pristupnih pregovora.

Prema njenim rečima, otpočinjanje tog procesa znači da će iz godine u godinu biti sve više posla, ali da će uz pomoć i podršku, kao i kritike Evropske komisije, u slučaju Severne Makedonije to dobro funkcionisati.

„To će biti dobra poruka ne samo za Severnu Makedoniju, već za ceo region, da se bolni kompromisi i investiranje u ozbiljnim reformama isplate. Nemam sumnje da su reforme na unutrašnjem planu pre svega najbitnije za naše građane, ali ujednačenost između naših i njihovih očekivanja, politika štapa i šargarepe treba da nastavi da funkcioniše, jer se pokazala kao dobra“, objašnjava Šekjerinska.

Sekjerinska je napomenula da je njena vlada nasledila zarobljenu državu kada je reč o svim ključnim demokratskim vrednostima poput slobode medija, vladavinu prava, ali da su uz mnogo napornog rada i teških političkih izbora promenili situaciju.

„Preokret se dogodio nakon rešavanja sporova sa Grčkom i Bugarskom koji su delovali nepremostivim, ali pokazali smo politčku posvećenost i zrelost ove tri zemlje, tri premijera i njihove vlade“, kaže Sekjerinska, naglašavajući da je Severna Makedonija sada jedina zemlja u regionu bez otvorenih pitanja sa svojim susedima.

Navela je da je makedonska vlada već održala zajedničke sednice sa vladama susednih zemalja i vladom i Priština, te da se raduje zajedničkoj sednici vlade između Severne Makedonije i Srbije, jer, kako objašnjava, dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa.

„Imajući u vidu ekonomske, privredne i političke veze, mislim da je vreme da krenemo napred“, zaključila je Sekjerinska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.