U trendu

Uskoro čišćenje kanala na prostoru leve obale Dunava

BEOGRAD – Čišćenje kanala na prostoru leve obale Dunava trebalo bi da počne 20. avgusta, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i dodao da je planirani rok za završetak tih radova, za koje je Vlada Srbije izdvojila 218 miliona dinara, devet meseci.

„Očekivani datum početka čišćenja kanala na prostoru leve obale Dunava je 20. avgust, a po isteku zakonskog roka predviđenog za eventualne žalbe nakon sprovedenog postupka javne nabavke od 6. avgusta za hitne sanacione radove“, rekao je Radojičić i dodao da će čišćenje sprovoditi ekipe vodovodnog preduzeća VD „Sibnica“, dok će stručni nadzor vršiti JVP „Srbijavode“.

Naveo je da će svakog dana na terenu biti četiri ekipe sa odgovarajućom mehanizacijom što je, dodao je, oko stotinu ljudi koji će početi radove sa različitih lokacija.

Radojičić je precizirao da je predviđeno da se očisti oko 47 kilometara kanalske mreze i da radovi obuhvataju i rekonstrukciju crpne stanice Reva koja je, kaže, od suštinskog značaja za evakuaciju viška vode sa područja tog dela Pančevačkog rita, odnosno Krnjače, Ovče i Borče.

Radojičić je naglasio da ona predstavlja najnižu tačku područja, što znači da je najpreopterećenija, i da je sa godinama izgubila stepen iskorišćenosti, te je rekonstrukcija neminovna.

„Predviđeno je čišćenje 19,50 kilometara glavne kanalske mreže u koju spadaju Kalovita, Sebeš, Suvi Sebeš i Vizelj kao i 27,22 kilometara sekundarne kanalske mreže u slivovima Ovča, Reva i Borča, sanacija ustava i propusta, zacevljenje kanala u dužini od 120 metara, kao i sanacija hidromašinske opreme crpne stanice ‘Reva'“, pojasnio je gradonačelnik, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Poručio je da ovi radovi imaju za cilj smanjenje rizika od izlivanja i plavljenja područja Pančevačkog rita, kao i preventivne mere na očuvanju i obezbeđenju funkcionalne sigurnosti zaštitnog sistema u slučaju nailaska novih poplavnih talasa.

„Očekujemo da ovo čiščenje poboljša funkcionalnosti sistema za odvodnjavanje, odnosno kanalske mreže i crpne stanice, kao i povećanje pouzdanosti sistema u smislu smanjenja rizika od poplava izazvanih unutrašnjim vodama u tom delu Pančevačkog rita“, istakao je Radojičić.

Dodao je da je bitno da se pojača inspekcijski nadzor u cilju sprečavanja komunalnog i urbanističkog haosa koji je prisutan na području leve obale Dunava.

Radojičić je podsetio da će projekat izgradnje kanalizacione mreže, koji je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a za koji je Grad Beograd opredelio novac i sa EIB bankom dogovorio kredit od 35 miliona, reštiti višedecenijski problem žitelja leve obale Dunava, s obzirom da, dodao je, za 70 godina na tom prostoru nije napravljena kanalizaciona mreža.

„Kako bi se ostvarili pozitivni efekti koje očekujemo od predstojećeg čišćenja, Grad Beograd će intenzivirati aktivnosti na izgradnji nedostajuće infrastrukture, pre svega kanalizacionog sistema čija izgradnja kreće u martu iduće godine i u koji ćemo ukupno uloziti oko 80 miliona evra“, dodao je Radojičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.