U trendu

Etiopski Jevreji prete štrajkom gladju ako Izrael obustavi finansiranje

Predstavnici hiljada etiopskih Jevreja najavili su danas da će započeti masovan štrajk gladju ako im Izrael ukine finansiranje koje može da im omogući da se pridruže svojim porodicama u toj zemlji.

Stotine ih se danas sastalo u sinagogi u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi da izrazi zabrinutost što u predloženom budžetu Izraela nema predvidjenih fondova za njihovu imigraciju.

Većina, od skoro 8.000 etiopskih Jevreja koji žive u toj zemlji istočne Afrike tvrdi da ima članove porodice u Izraelu. Neki od njih su izjavili za agenciju Asošiejted pres da su razdvojeni već više od jedne decenije.

Izraelska vlada je navodno obećala 2015. godine da će dovesti preostale etiopske Jevreje u Izrael. Godine 1991. za vreme gradjanskog rata u Etiopiji Izrael je u okviru dramatične Operacije „Solomon“ avionima prevezao oko 14.500 etiopskih Jevreja za manje od dva dana.

Vodja zajednice etiopskih Jevreja Meles Sidisto izjavio je danas da oni pate od siromaštva i gladi u tudjoj zemlji. Zajednica broji 800 domaćinstava i ona će štrajkovati gladju ako Izrael ne usliši njihove molbe, najavio je Sidisto.

Na osnovu izraelskog zakona svako ko ima babu ili dedu Jevreja može da se useli, ali je problem sa precima preostale zajednice u Etiopiji jer su oni bili primorani da prime hrišćanstvo pre jednog veka. Njihovi potomci su se u potpunosti vratili jevrejskom načinu života, izjavila je za AP Alisa Bodner portparolka grupe Borba za etiopsku aliju (useljenje).

Etiopljanima je inače zabranjeno da protestuju zbog vanrednog stanja u zemlji uvedenog ovog meseca nakon demonstracija protiv vlade, najozbiljnijih posle četvrt veka. Zato je današnji skup označen skupom solidarnosti.

Najveći deo etiopskih Jevreja živi u severnom regionu Amhara gde je s vremena na vreme bilo smrtonosnih protesta protiv vlade koji su počeli u novembru 2015. godine zahtevima za veće slobode.

Poreklo etiopskih Jevreja nije jasno ali legenda kaže da su oni potomci sina kralja Solomona i kraljice od Sabe. U Izraelu ih zovu falaši što je pogrdna reč, a u prevodu znači stranci ili migranti.

U pismu upućenom premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu etiopski Jevreji su naveli da žele momentalno bez uslova da idu u Izrael i pridruže se članovima porodica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.