U trendu

Makron: Kolovom smrću gubimo velikog Evropljanina

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je večeras poštovanje prema bivšem nemačkom kancelaru Helmutu Kolu koji je danas umro, ocenivši da njegovom smrću Evropa gubi „velikog Evropljanina“ i „tvorca ujedinjenja Nemačke i nemačko-francuskog prijateljstva“.

„Odlaskom Helmuta Kola, gubimo velikog Evropljanina“, naveo je Makron na Tviteru i dodao da je bivši nemački kancelar, koji je danas umro u 88. godini, bio „velika figura Evrope i slobodnog sveta“.

Makron je podsetio da su Kol i socijalistički predsednik Fransoa Miteran produbili nemačko-francusko prijateljstvo i jedinstvo Evrope.

Francuski premijer Eduar Filip je rekao da Francuska i Nemačka gube „velikog patriotu koji je ujedinio Nemačku i ojačao Evropu“.

Tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, Kol je posle Drugog svetskog rata najduže od svih bio na dužnosti kancelara – četiri uzastopna mandata.

Kol je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsednikom Fransoa Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora i uvodjenja zajedničke evropske valute – „evra“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.