U trendu

Ministarstvo odbrane predstavilo dve knjige edicije „Ratnik“

BEOGRAD – Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga danas je predstavljena knjiga „Bitka za Paštrik – sećanja učesnika 1999“, sedmi deo edicije „Ratnik“, a o knjizi su govorili komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić i komandant isturenog komandnog mesta koje je formirano odmah po otpočinjanju operacije „Strela“ brigadni general u penziji Stojan Konjikovac.

General Delić naveo je da se 549. mehanizovana brigada nije slučajno obrela u Prizrenu, kao što ni sam početak NATO agresije nije bio iznenađenje.

„Nismo doživeli nikada ni strategijsko, ni operativno, ni taktičko iznenađenje, jer veliki i moćni obično rade po šablonu, pa smo mogli da predvidimo njihove postupke, rekao je on ističući da je ta brigada još u februaru raselila sva materijalna i tehnička sredstva, ne ostavljajući za sobom nijedan metak. Jedinica je u ratu brojala oko 14 hiljada ljudi“, naveo je Delić dodajući da je njegov glavni zahtev starešinama bio da se vojnik čuva, a da starešina mora ići prvi.

General Stojan Konjikovac je naveo da knjiga sadrži svedočenja boraca i da čuva od zaborava događaje na Paštriku, istakavši da pripadnici 549. mehanizovane brigade nisu obrukali pretke i da potomci mogu biti ponosni na njih.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je danas promovisana još jedna knjiga iz edicije „Ratnik“, „Prištinski korpus – sećanja učesnika 1999“, o kojoj su govorili general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, general-potpukovnik u penziji Mladen Ćirković, recenzent Mile Bjelajac i priređivač Dragana Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.