U trendu

Na Paliću postavljen kamen temeljac za Mađarski centar

PALIĆ – Na Paliću, kod Subotice, položen je kamen temeljac za izgradnju Mađarskog kulturnog centra čija se gradnja realizuje u sklopu projekta „Colorfull Cooperation“ vrednog 3,7 miliona evra, kroz INTEREGIPA program prekogranične saradnje Mađarska- Srbija.

U okviru istog projekta, gradi se i Srpski kulturni centar u mađarskom Morahalomu, čije se otvaranje očekuje u januaru naredne godine.

„Realizacija ovog projekta daje snažan podsticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda“, izjavio je podsekretar u vojvođanskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović.

On je istakao da uspešna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative koje imaju za cilj da umanje perifernost ovog pograničnog područja i da omoguće dodatno aktiviranje privrednih i turističkih potencijala u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja za investicione projekte i stvaranje boljih uslova za život građana.

Polaganju kamenu temeljca prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, menadžerka projekta i zamenica gradonačelnika Timea Horvat i predsednik Udruženja mladih za razvoj „Eđ Mašert“ Feliks Duka.

Rok za izgradnju Mađarskog kulturnog centra koji će se prostirati na oko 800 kvadratnih metara ove atraktivne subotičke lokacije je 12 meseci. Gradnja objekata sa srpske i mađarske strane jedan je od pet INTEREGIPA projekata iz programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije za period 2014-2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.