U trendu

Američki obaveštajci: Iza hakerskih napada rukovodstvo Rusije

Šefovi američkih obaveštajnih službi upozorili su danas da je Rusija najveća pretnja za mnoge američke interese, tvrdeći da iza hakerskih napada i objavljivanja dokumenata Demokratske stranke tokom predsedničkih izbora u SAD stoji najivše rukovodstvo Rusije, preneo je AFP.

„Procenjujemo da su samo najviši zvaničnici Rusije mogli da odobre nedavne krađe i obelodanjivanje podataka u vezi sa izborima“, istakli su u zajedničkom saopštenju pred Senatom direktor Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper, Marsel Letr, podsekretar odeljenja ministarstva odbrane za obavestajna pitanja i admiral Majkl Rodžers, direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Oni su upozorili da Rusija predstavlja najveću pretnju za širok spektar američkih interesa zbog svog „visoko unapređenog ofanzivnog sajber programa“ i sofisticiranih kapaciteta, prenosi Rojters.

„Rusija je veliki akter u oblasti kibernetike koji predstavlja glavnu pretnju američkoj vladi, vojsci, diplomatskoj, trgovinskoj i ključnoj infrastrukturi“, naveli su najviši američki obaveštajni zvaničnici.

Klaper je takođe dodao da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž objavljivanjem poverljivih informacija direktno ugrozio živote Amerikanaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.