U trendu

Francuska ponovo u RČ: Deo strategije za Z. Balkan

BERLIN – Francuska je odlučila da ponovo zauzme svoje mesto u Savetu za regionalnu saradnju (RČ), saopštio je francuski ministar za Evropu i spoljne poslove Žan Iv Le Drian na sastanku francusko-nemačke inicijative za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu, koji se održava danas u Berlinu.

„Ova odluka o ponovnom pristupanju RČ doneta je u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan koju je prošlog aprila usvojio predsednik Republike. Cilj ove međuministarske strategije jeste naša veća podrška stabilizaciji, ekonomskom i socijalnom razvoju i jačanju pravne države i sigurnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Le Drian, saopšteno je iz RČ.

Prema njegovim rečima, osim bilateralne dimenzije, francuska strategija podržava regionalnu saradnju, ključni element za priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji.

„Spremni smo da učestvujemo u radu RČ , posebno u područjima investiranja, povezivanja i sigurnosti“, rekao je Le Drian u pismu RČ.

„Ovo je odlična vest za Zapadni Balkan, Savet za regionalnu saradnju i samu regionalnu saradnju. Srdačno pozdravljam povratak Francuske u našu organizaciju što vidim kao preko potrebnu priliku da zajednički radimo na transformaciji naših zemalja u buduće članice Evropske unije“, rekla je generalna sekretarka RČ Majlinda Bregu.

Ona će kasnije danas govoriti na sastanku u Berlinu na kome su se okupili predstavnici Evropske unije, zemalja članica EU, organa vlasti sa Zapadnog Balkana, te regionalnih i međunarodnih organizacija, saopšteno je iz RČ.

Francuska je napustila učešće u RČ 2014. godine, a odluka o ponovnom pristupanju pokazuje snažnu predanost da se zajedno sa regionom i novim projektima radi na programu njegove transformacije.

Nemačka i Francuska su zajednički organizovale drugi sastanak na visokom nivou francusko-njemačke inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu.

Sastankom su zajednički predsedavali nemački savezni ministar spoljnih poslova Hajko Mas, francuski ministar za Evropu i spoljne psolove, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.