U trendu

Kuda ide Škotska posle Bregzita?

Prva ministarka (premijerka) Škotske Nikola Stardžon je izjavila danas da njena zemlja mora da ima opciju nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, ukoliko škotske želje u vezi sa novim trgovinskim planom Velike Britanije budu odbačene.

Stardžonova, koja predvodi vladu orijentisanu ka nezavisnosti Škotske, rekla je da je plan Bregzita koji je ranije danas iznela britanska premijerka Tereza Mej „ekonomski katastrofalan“ po Ujedinjeno Kraljevstvo i da Škotska zato za njega nije glasala, prenosi Rojters.

Agencija podseća da su Škoti prošlog juna glasali za ostanak u Evropskoj uniji, za razliku od najvećeg dela Velike Britanije koji se na referendumu opredelio za izlazak iz EU. Stardžonova je iznela seriju predloga u vezi sa pozicijom Škotske prema britanskoj vladi.

„Iako se razgovori o ovim predlozima nastavljaju, iako je premijerka (Mej) danas ponovila obećanje da će naš plan pažljivo razmotriti, mi nismo videli dokaz da se glas Škotske sluša niti da su naši interesi uzeti u obzir“, ocenila je predsednica škotske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar