U trendu

Svet u problemu: Teroristi sve češće koriste dronove

Dron se diže u vazduh. Operater proverava da li je sve u redu sa ptičjom perspektivom na ekranu, a onda šalje dron u zujanje po gradu. Ovo bi se moglo dogoditi bilo gde u svetu. Globalno tržište letećih dronova sa kamerama poraslo je sa više hiljada na više miliona. Na mestima kao što je Irak, dronovi su postali oružje, počinje BBC reportažu o tome kako jeftini dronovi sve više postaju efikasno oružje terorističkih grupa kao što je Islamska država.

Džihadisti su dronove koristili da bi iz vazduha snimali propagandne filmove. Onda su im počeli služiti kao jeftini, brzi i pouzdani skauti. Neposredno pre nego što će sirijsku vojnu bazu napasti nekoliko bombaša samoubica, prvo je baza snimljena iz vazduha. Dronovi su otkrili slabe tačke, a to je IS-ovcima pomoglo u planu.

Sa druge strane, dronovi služe kako bi nadzorom štitili i proveravali rute automobila bombi, da budu sigurni da će doći na svoje odredište. Vojske širom sveta već godinama koriste dronove, a koji su naravno specijalizovani. Sitni leteći uređaji već godinama predstavljaju opasnost. Još 1993. godine u Japanu je bio slučaj malog helikoptera na daljinsko upravljanje na koga je neko postavio opasni plin. Strah od ovakvih napada nije bio izražen naprosto zato što tehnologija nije bila napredna da bi se njima efikasno upravljalo. Danas su dronovi jeftini, a njima je prilično lako upravljati.

Novi američki vojni uputi sugerišu da bi barem jedan vojnik u patroli trebao da bude zadužen za praćenje dronova koji su tehnološki sve bolji. Dronovi koji su dostupni u prodavnicama svakog su dana sve tehnološki napredniji. Najnoviji DJI Mavic ima senzore koji automatski izbegavaju prepreke kao što su stabla i zgrade. Niko ne garantuje da u bliskoj budućnosti dronovi neće biti programirani da izbegnu ometače signala, jedan od najefektnijih načina odbrane protiv ove potencijalne terorističke opasnosti.

Naravno, dronove je prilično teško oboriti. Maleni su, brzi, pokretni i teško uočljivi. Američka vojska nedavno je objavila video vojnika koji koriste uređaj poput puške sa sa TV antenom protiv dronova u vežbi. Video prikazuje kako se dron gasi i automatski sleće. Istražuju se i druge opcije, kao što su mreža i gumene lopte.

Proizvođači već rade na softveru koji bi dronove programirao tako da ne mogu da lete blizu strateških lokacija kao što su aerodromi. Entuzijasti širom sveta su mnogo puta dokazali kako je takve softverske komande lako premostiti. To će, sasvim sigurno, znati i potencijalni teroristi, prenosi portal Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.