Dovoljna je samo jedna cigareta da postanete zavisnik od pušenja

Duvan mnogo brže stvara zavisnost nego što se to ranije mislilo i zato stručnjaci smatraju da je važno da se u javnosti više apeluje na ljude da nikako ne počinju da konzumiraju cigarete.

Samo jedan dim cigarete je dovoljan da se navučete na pušenje, pokazalo je istraživanje londonskog Univerziteta Queen Mary.

Čak dve trećine ljudi koji su se odlučili da probaju duvan postali su svakodnevni pušači, piše Dejli Mejl, a prenosi 24sata.com. Ali, dobra vest je da danas tinejdžeri mnogo manje eksperimentišu nego ranije generacije.

Koristeći globalne baze podataka, naučnici su proučavali pušačke navike 215.000 ljudi i utvrdili da je malo više od 60 posto ispitanika probalo prvu cigaretu, a od toga je skoro 70 posto stvorilo naviku svakodnevnog pušenja.

– Ovo je prvi put da se na ovako velikom uzorku dokumentovalo kakvu jaku zavisnost stvara već prvi dodir sa duvanom. Utvrdili smo da je prelaz iz čoveka koji je prvi put probao duvan u čoveka koji svakodnevno puši, iznenađujuće visok, što samo potvrđuje važnost spečavanja da se uopšte eksperimentiše sa duvanom – objasnio je vođa istraživanja Piter Hajek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.