U trendu

Tim Džuda: Dijalog Srbije i Kosova oslabljen ako Tači podnese ostavku

Ako optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija bude potvrdjena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Srbije i Kosova će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, ocenio je danas za Glas Amerike britanski novinar i stručnjak za Balkan Tim Džuda (Judah).

Novinar smatra da je malo verovatno da sastanak koji je otkazan u Vašingtonu na kraju bude i održan jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u SAD sve bliže.

Džuda veruje da će optužnica protiv Hašima Tačija za ratne zločine, o kojoj treba da odluče Specijalizovana veća na Kosovu, biti potvrdjena. „Mislim da hoće, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrdjena“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen, jer je potrebno da obe strane budu jednako snažne.

Komentarišući predstojeći satanak u Parizu sredinom jula, Džuda je rekao da nije jasno kakvu će Tači podršku imati u Evropi, sa izuzetkom albanskog premijera Edija Rame.

„Da li će i (nemačka) kancelarka Angela Merkel i predsednik (Francuske Emanuel) Makron želeti da budu vidjeni s njim, da se s njim rukuju? Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem. Imate (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i – bez želje da uvredim (kosovskog premijera Avdulaha) Hotija, on je u poredjenju sa Vučićem politički patuljak. I mislim da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu“, ocenio je Džuda.

Novinar je o izborima u Srbiji rekao da da nije dobro za demokratiju da u parlamentu nema efikasne opozicije.

„Iako smo videli da su desničarske partije u Evropi čestitale Vučiću na pobedi, a levičarske poručile da je demokratija ugožena, iskreno, mislim da na Zapadu nema mnogo interesovanja. Nije da ignorišu, nego jednostavno ne mare toliko za dešavanja u Srbiji ili na Zapadnom Balkanu. Imaju i većih problema“, rekao je Džuda za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.